sunnuntai 6. joulukuuta 2015

keittiöliikkeisiin.

Takka-asiat tai oikeastaan takkaa koskevat päätökset ovat hetken aikaa tauolla, kun odottelemme pääsevämme ensi viikolla Linnatulen takkoja katsomaan.

Tänä viikonloppuna aloitimme keittiöliikekierrokset. Tarkoitus olisi tässä kohtaa saada aikaiseksi hahmotelma siitä, miten vesipisteet, kylmälaitteet ja kodinkoneet tulevat pohjassa sijoittumaan. Ehdimme eilen lauantaina kiertää neljä keittiöliikettä; Domus, Puustelli, HTH sekä Kalustetukku. Täytyy sanoa, että olimme ehkä vielä enemmän sekaisin päästämme, kuin kotoa lähteissä. Vielä on monta liikettä vilaisematta. Näihin kaikkiin edellämainittuihin sovimme käyntiajan tuleville viikoille.

Haaveissa olisi ainakin:

  • leveä, tilava saareke
  • voisiko saarekkeessa oleva allas olla tason kanssa samaa? esim. kvartsia?
  • mikro & uuni silmien korkeudella
  • integroidut kodinkoneet
  • ei vetimiä
  • kaapit: korkeakiilto valkoinen
  • apteekkarikaappi
  • säilytystilan maksimointi (korkealle ulottuvat kaapit ja saarekkeen ratkaisut)

Muutama fiiliskuva:

(kuva: http://scandinavianretreat.blogspot.fr) Saarekkeeseen olisi kiva saada mahdollisimman paljon kaappitilaa, mutta toisaalta olisi käytännöllistä saada kahdelle korkealle jakkaralle paikka  - jolloin voisi vaikkapa aamuteen juoda saarekkeen äärellä?  

(kuva: http://www.klikk.no) Tässä jalkatila jakkaralla istujalle on jätetty melko kapeaksi, mutta tämä mahdollistaa säilytystilan maksimoinnin. Uuni ja mikro hyvällä työskentelykorkeudella.

(kuva: http://www.burobinnenhuis.nl) Kookas, leveä saareke, uuni mikro ja kahvikone seinällä. Sääli, että kahvikoneet ovat niin hintavia. Kun kahvikone on "koneseinällä" kahvinkeitin ei nökötä keskellä saareketta.
Se, että keittiön korkeat kaapit on ikään kuin upotettu seinään, näyttää hyvältä.

(kuva: http://decordots.com) Korkealle ulottuvat kaapit. Kannustalon 280 huonekorkeutta on mielestäni syytä käyttää myös keittiössä hyväksi. On rutkasti sellaisia astioita, joita et tarvitse päivittäin. Maljakot, fonduepadat ja pitsakivet yläkaappiin vaan! Vaatii jonkinlaiset pienet keittiötikkaat.

(kuva:http://homemydesign.com/)

(kuva: http://www.thedesignchaser.com) Mikäköhän tässä on jalkatilan syvyys?

Tässä keittiön kalusteisiin käytössä oleva tila suurin piirtein sama kuin meillä, saarekkeen tosin tulee olla lyhyempi vieressä olevan uloskäynnin vuoksi.

(kuva: Kiinteistömaailma) Tässä on yleisfiilis hyvin pitkälti sitä, mitä ajamme takaa. 

tiistai 1. joulukuuta 2015

takka-ajatuksia.

Takka vai ei takkaa ollenkaan? Tällä hetkellä vastaamme: "Kyllä, takka tulee". Maalämpöpumpun rinnalle ajattelen, että talven kylmimmillä pakkaskeleillä on kiva saada takan lämpö. (Olettaen, että sellaisia talvia vielä joskus tulee.) Toisaalta sähkökatkoja on aina toisinaan ja väitän että meidän syrjäinen tonttimme ei ole aivan listan kärjessä, mistä sähköjä aletaan palautella...

Kun viimeksi kävimme pääsuunnittelijamme juttusilla, hän kehotti meitä aloittamaan takan sijoittamisesta. Ja siitä me olemme tosissamme nyt aloittaneet; vertailleet, pohtineet ja valinneet. Tietysti takan lopulliseen sijoitukseen vaikuttaa valittu malli. Ja päinvastoin. Takan valinta vaan ei ole ollut ollenkaan helppoa. Useastakin syystä..


  1. Takat ovat huikeissa hinnoissa, siis todella! 
  2. Takan pohjaan sijoittaminen funktionaalisesti ja visuaalisesti oikein on hurjan vaikeaa.
  3. Mahdollisia malleja on niin paljon...
Takkojen korkeat hinnat ovat olleet tiedossamme jo ennalta. Kuitekin nyt vasta tarjouksia saatuamme, tajuamme miten paljon takan perushintaan tulee vielä lisäkuluja esim. hormista ja asennustyöstä. 

Olemme käyneet katsomassa nyt mm. Uuniseppien, Tulikiven ja Tiilerin myyntinäyttelyt. Linnatulen takkoja haluaisimme vielä ainakin käydä katsastamassa. Aukioloajat vaan ovat hankalat.


Miten ihmeessä takka sijoitetaan pohjaan? Alkuperäisessä pohjassa takka on sijoitettuna ruokailutilan seinustalle:

Ja jos ajattelen, että leveän saarekkeen jälkeen lähtisi ainakin kuuden hengen ruokapöytä, tuntuu pääty aika ahtaalta. Ja jos haluan lämmitellä takkatulen lämmössä, en välttämättä halua tehdä sitä ruokapöydän ääressä.


Eilen Jii teki talosta 3D-mallin, jonka avulla tilaa oli mahdollista hahmottaa helpommin. Keittiö-ruokailutila-olohuone on n. 50 neliötä yhtä avointa tilaa. Aloimme miettiä, että antaisiko tilan hienovarainen rajaaminen kokonaisuudelle ryhtiä? Entä jos takka toimisikin pienenä tilanjakajana ja loimottaisi lämpöään keskellä taloa? Olohuoneessa rentoutuessa pääsisi takan lämmön lähelle.

Kolmantena vaihtoehtona oli makuuhuoneen ja olohuoneen välinen seinä. Tämän vaihtoehdon tosin jo hylkäsimme. Ainakin toistaiseksi.

Jii on haaveillut leivinuunista. Leivinuuniominaisuus takassa lisää hintaa, ja olemmekin pohdiskelleet leivinuunin tulevan käyttöasteen ja hinnan suhdetta. Tulisiko leivinuunia käytettyä niin, että siihen ominaisuuteen kannattaa panostaa?

Vasemmalla Tulikiven Jalanti ja oikealla Uuniseppien Alppi. (kuvat Tulikivi ja Uunisepät) Kaikki tässä mainitut arviohinnat sisältävät takan lisäksi hormin, rahdin ja asennuksen.


Tällä hetkellä eniten ehkä kiinnostaisi tilanjakajana toimiva takka. Uunisepiltä ei olla vielä saatu Tonavasta tarjousta, mutta tässä arviohintoja. Oikealla Tulikiven Kalla Duo -malli.
Tiileriltä pyydettiin tarjous Emilia -takasta, joka lähes samanlainen, kuin kuvassa oleva Olivia. Luukku ainoastaan Emiliassa 150mm leveämpi. Emme huomanneet heiltä kysyä, että onko heiltä mahdollista saada kaksiluukkuista tilanjakaja -versiota. Ainakaan esitteiden mukaan ei ole.






sunnuntai 22. marraskuuta 2015

rakennuslupa.



Vihdoin ja viimein se on myönnetty. Kesällä pyydetyt ja toimitetut paperit liittyen jätevesiin ehtivät tässä välissä jo rakennusvalvonnan toimesta hävitäkin... Kannustalolta hoitivat asian LVI-suunnittelijan kanssa ja toimittivat uudelleen samat paperit kaupungille.

Teimme periaatteellisen päätöksen, että emme ajattele koko projektia ennen kuin meillä on lupapaperi kädessä. Aikaa on kulunut siis paljon siitä, kun viimeksi rakentamiseen liittyviä asioita pyörittelimme. Tästä johtuen tuntuu, että olemme vähintäänkin pihalla, nyt kun taas olisi aika tarttua toimeen.

Eniten meitä taisi jännittää miten suhtautuvat rakennuksen väritykseen, sillä ympäröivät rakennukset ovat pitkälti punaisia pieniä torppia. Ja ei, lato ei voimitenkään olla punainen... Nyt kuitenkin päätöksessä lukee: ...rakennustarkastaja on suorittanut alustavan paikkakatselmuksen ja suunniteltu rakennus sopii rakennuspaikalle ulkomuodoltaan ja väritykseltään. Jei!

Perjantaina olimme käymässä pitkästä aikaa Kannustalolla ja siellä jaksoivat ystävällisesti taas ohjastaa kahta puusta pudonnutta. Seuraavaksi to do -listalla ovat:

  • takan alustava valinta ja erityisesti sen sijoittaminen pohjaan
  • keittiön ja khh:n kalusteiden alustava valinta ja erityisesti niiden sijoittuminen suhteessa pohjaan
  • kiuas (päätös siitä mietimmekö vielä puukiuasta - selvitys rakennustarkastajalta mitä muutosprosessi vaatisi ja onko näin pikkuruiseen 3m2 saunaan järkevää puukiuasta edes sijoittaa)
  • vastaavan mestarin valinta
  • puunkaadot (talo + 4-5m talon ympäriltä, piha-alue, tie)
  • päätös siitä annetaanko Kannustalon kilpailuttaa urakoitsijat ( perustukset, talopaketin jatkotyöt, LVI + sähkö)
  • LVI-suunnittelijan kanssa alustavan suunnitelman jatkaminen valmiiksi asti 
  • sähkösuunnittelijan palkkaaminen

sunnuntai 9. elokuuta 2015

jätevesistä.

Noin kuukausi sitten rakennustarkastaja oli yhteydessä pääsuunnittelijaamme ja oli pyytänyt tarkennuksia rakennuslupahakemuksen LVI-suunnitelmaan jätevesijärjestelmän osalta. Pyysimme jo tässä kohtaa avuksi LVI-suunnittelijan, joka auttaa meitä täyttämään kaupungin edellyttämän selvityksen jätevesijärjestelmästä hakemuksen liitteeksi ja jonka kanssa tarkastelemme mm. maasuodattamon sijoittamista uudelleen.

Toissapäivänä kävimme pitkästä aikaa tontilla. Varmistimme naapureiden kaivojen sijainteja (tämä tieto on olennainen juuri maasuodattamon sijoittamisen kannalta) ja toisaalta sitä miten maaperä viettää ja ojat laskevat suhteessa tulevaan maasuodattamoon.

Oli kiva käydä pitkästä aikaa tontilla ja oli siellä yllätyskin. Ihan huikea määrä kantarelleja omalla pihalla!

keskiviikko 3. kesäkuuta 2015

kasassa.

Nimittäin rakennuslupahakemukseen tarvittavat paperit, ainakin ne, joista itse olemme vastuussa. Kannustalohan hoitaa lupahakuprosessin pääosin. Meidän tuli ainoastaan kerätä nimmarit taas naapureilta, hankkia lainvoimaisuusleima suunnittelutarveratkaisupäätökseen, katsastaa ja hyväksyä kuvat sekä lopuksi allekirjoittaa paperit. Nimmareiden hakuprosessi oli tällä kierroksella huomattavasti helpompi kuin viimeksi. Viime kerralla harmaita hiuksia aiheutti se, että Maanmittauslaitokselta ei todellakaan saanut kaikkia omistatietoja ja niitä sitten etsittiin kissojen ja koirien kanssa.

perjantai 20. maaliskuuta 2015

autotalli.

Saimme ns. upotetusta autotallista kaksi vaihtoehtoa aiemman keskustelumme pohjalta. Päädyimme niistä toiseen. Tallissa on paikka kahdelle autolle ja päätyyn tulee varastorakennus. Autotallin muoto ja väritys tulee mukaelemaan talon ulkoasua. Korkea harjakatto mahdollistaa vielä autotallin vintille muodostuvan varastotilan.

Lisäsin autotallin sivu- ja pohjakuvat tuonne kuvat -osioon. Nyt odottelemme rakennuslupaan liittyvien papereiden valmistumista.

torstai 5. maaliskuuta 2015

maaperätutkimus.

Maaperätutkimus tehtiin viime viikolla. Tutkimuksesta saimme hyvin tarkan ja laajan kuvauksen tontin maaperästä, korkeuseroista sekä pinnanmuodoista. Talon paikan korkeus merenpinnasta on n. 24 metriä. Tulosten mukaan rakennukset (sekä autotalli että talo) voidaan perustaa anturoilla kantavan pohjamoreenin ja louhitun kallion päälle, niin että kallion pinnan ja anturan väliin tulee tiivistetty mursketäyttö. Hintaa maaperätutkimukselle tuli 500 + alv.

Seuraavaksi odottelemme kuvia autotallista. Kun kuvat vaikuttavat hyviltä suunnataan kohti rakennuslupahakemusta. Hakemus tehdään meille valmiiksi, meidän on ainoastaan käytävä kuulemassa samaiset naapurit uudemman kerran. Tällä kierroksella naapureiden kuuleminen tulee uskoakseni olemaan helpompaa, sillä nyt meillä on jo valmiina heidän yhteystietonsa. Poikkeamispäätöstä hakiessa oikeiden ihmisten tavoittaminen oli haastavaa. Maanmittauslaitokselta saatavat (vieläpä osin maksulliset!) tiedot kun olivat kaikkea muuta kuin ajantasaiset.

Autotallin mahduttaminen budjettiin on osittain vielä epäselvää. Päätimme kuitenkin hakea lupaa, jotta se tulisi sitten varmuuden vuoksi samalla. Hyviä ideoita saimme mahdolliseen autotallin muotoon. Tontin maaston muotojen kannalta olisi järkevää toteuttaa ns. upotettu malli. Talliin tulisi sama kattokulma ja väritys sekä mahdollisesti myös yksi ladon ovi (luukku) ja ikkuna. Autotallin takaosassa olisi pieni varasto. Autotallin ullakolta voisi avata säilytystilaa vaikkapa rakennustarvikkeille jne. Mikäli budjetti ei veny autotalliin, on meille epäselvää missä säilytetään esim. polkupyöriä, puutarhan- ja pihanhoitovälineitä jne. Jonkinlainen varastotila on kuitenkin välttämätöntä.

perjantai 23. tammikuuta 2015

näkymiä.

Kannustalo -kyltti
Muutama viikko sitten olimme tontilla mittaamassa, varmistamassa ja merkkaamassa tulevaa talon paikkaa. Saatuamme talon kulmat merkittyä menimme seisomaan kuviteltuun olohuoneeseen ja katsomaan kuvitteellisten ikkunoiden läpi. Näkymä koostui puustosta, joskin harvemmasta kuin ympärillä, ja puiden takaa pilkisti läheisen kesäasukkaan piha. Aloimme miettiä, että kun tie talolle perustetaan tontin halki ja talon ympäriltä karsitaan vähintään se 4-5 metriä puustoa, tajusimme näkymän tulevan naapurimme pihaan vain selkiytyvän entisestään. Tämä tapa sijoittaa talo tontille ei vaan tuntunut oikealta. Tämän jälkeen aloimme paperilla ja koneella miettiä uudelleen miten talon voisi sijoittaa. Koska poikkeamispäätös oli saatu aiemmin päätetylle asemapiirrokselle, ei radikaaleja siirroksia voinut tehdä. Päätimme kääntää taloa enemmän pohjois-eteläsuuntaiseksi niin, että olohuoneen ja keittiön ikkunariveistä näkymät olisivat puustoiset. Aurinko tulee nousemaan olohuoneen (sisäänkäynnin) puolelta ja aurinko laskee keittiön ja takapihan puolelle.

Eilen kävimme edustajan kanssa taas tontilla ja hän valotti meille sitä, paljonko puita kaadetaan. Hän oli samaa mieltä talon sijoituksesta aavistuksen käännettynä. Tänään saimme häneltä Kannustalo -kyltin, joka tulee rakennuslupaa hakiessa olla jo paikallaan. Tässä on taas yksi uusi käsinkosketeltava asia liittyen haaveen toteutumiseen. Nyt ei tarvitse nipistää itseään, riittää, kun vilaisee vain tuota kylttiä...

keskiviikko 21. tammikuuta 2015

käsiraha.

Tänään maksoimme 3% käsirahan. Eilen hain postista Kannustalon lähettämän paketin, jossa oli Kannustalo -kansio, sekä molemmille omat raksailuliivit. Istuin olohuoneen lattialla liivi kädessäni ja alkoi hymyilyttää. Taisi olla koko hankkeen ensimmäisiä konkreettisia asioita kädessäni.

keskiviikko 7. tammikuuta 2015

sopimus.

Joulukuun puolessa välissä saimme kustannusarvion koko rakennusprojektin kaikista kustannuksista. Tiesimme, että talopaketin hinta on karkeasti noin kolmannes kaikista kuluista. Kokonaisarvion suuruus ei näin ollen ollut yllätys. Tietyt menoerien väliset suhteet yllättivät; esimerkiksi yllättävää oli se, että LVI-urakan suuruus on noin kuudesosa koko projektin kustannuksista. Tähän oli tosin laskettu mukaan porakaivo ja oma jätevesijärjestelmä.

Ennen joulua käväisimme vielä pankissa juttelemassa. Pankin näytettyä vihreää valoa päätimme lyödä sopimuksen lukkoon ja tänään olimme allekirjoittamassa sopimukset. Vielä on mahdollista toki pohjaan tehdä muutoksia, vaikka sopimus jo kirjoitettiinkin. Tällä hetkellä pohja näyttää seuraavanlaiselta:

pohjapiirros (kuva Insinööritoimisto Erkki Koivusalo Ky)

Tuonne kuvat -osioon lisäsin nyt tämänhetkisen mallin mukaiset julkisivu- ja pohjapiirrokset. Mallin pohjana on siis räätälöity malli 119, jota olemme jonkin verran muokanneet omiin tarpeisiimme sopivaksi.

Seuraavaksi lähdemme kohti rakennuslupahakemuksen tekoa. Ensin pitäisi käväistä tontilla vielä varmistamassa talon paikka, jonka jälkeen kutsutaan maaperätutkimuksen tekijä paikalle. Maaperätutkimuksen perusteella ratkeaa perustustapa. Kannustalon edustaja tekee puolestamme hakemuksen (kuten suunnittelutarveratkaisu -vaiheessakin), joten siitä ei suuremmin joudu ottamaan stressiä. Hienoa!

Sopimukseen oli kirjattava alustava toimitusaikataulu. Vaikeaa on tässä vaiheessa vielä hahmottaa aikataulua, koska nykyistä asuntoa ei ole edes laitettu vielä myyntiin. Pistimme sopimukseen toimitusajaksi kesäkuun 2016. Saa nähdä mitä tuleva tuo tullessaan - osuuko tämä heitto lähelle oikeaa.