keskiviikko 1. helmikuuta 2017

takkamme.

Eilen kävi muurari viimeistelemässä takkamme ja nyt se on valmis. Ihan oikeasti valmis! Ja kyllä täytyy sanoa, että ne asiat minkä vuoksi taannoin Tulikiveen tuli päädyttyä, olivat siinä eilen illalla takkaa tarkastellessa käsin kosketeltavissa. Se, että asiat viedään loppuun asti sellaisella pieteetillä; Kaikki asiat on justiinsa eikä melkein. Kaikki kulmat, saumat ja saranat, kaikki pienintä yksityiskohtaan myöden. Eikä pelkästään se ulkonäkö, vaan myös asioiden tuntu. Miltä tuntuu, kun otat luukun kahvasta kiinni, avaat ja suljet sen? Sellaiselta, että tuntu on napakka, olematta piiruakaan tiukka tai löysä. Halusimme takan normaalista poiketen terävillä särmillä (tiedostaen murtumisvaaran). Täytyy ihmetellä kyllä muurarinkin ammattitaitoa ja sitä, miten viivasuoriksi hän kaikki kulmat on saanutkaan tehtyä. Tähän samaan visuaalisuuden ilotulitukseen sopii myös Härmä airin teräspiippu, joka on samalla tavalla yksityiskohdiltaan hiottu viimeisen päälle. (Nyt täytyy toivoa, että tämä kaikki itseään täynnä oleva uhkuminen ei kostaudu siinä vaiheessa, kun ensi kertaa takkaa poltetaan...). Esim. ulkoa vedetyn korvausilmaventtiilin toimiminen aavistuksen jännittää.

Tulikivi Kalla Duo


Tällä hetkellä tuntuu, että kaikki ne asiat, joihin on kaikkein eniten käyttänyt energiaa ja jahkaillut jahkailemistaan, ovat onnistuneet parhaiten. Takkapäätöstä veivattiin, en edes muista miten kauan. Samoin esim. koko talon laatoitusasioita ja niin... niitä altaita ja hanoja. Tavallaan tunne siitä, että vääntö ja loputon mietintä tuottivat tulosta, tuntuu hyvältä. Kyllä kannatti! Toisaalta korostuu ne asiat, jotka eivät ole menneet kaikkein mallikkaimmin ja joihin ei ole ollut laittaa potkua ihan niin paljoa. 

Se on päiväsaikaan hieno näky, kun seisoo etupihalla ja voi nähdä ikkunoiden ja takan läpi takapihalle koko talon läpi. Tähän kaksipuoleinen takka on kyllä omiaan! Nykyisessä asunnossa on kylminä talvi-iltoina lämmitetty keittiössä sijaitsevaa puuhellaa. Monesti on tullut haikailtua lämmön lähdettä olohuoneessa istuessa. Lämpö kun ei niin nopeasti yllä koko taloon. Tulevan kotimme takan sijoitus pohjaan on ollut kyllä enemmän kuin passeli! Nyt tulen loimotuksesta voi nauttia sekä olohuoneessa istuskellen että keittiön / ruokapöydän puolessa hääriessä.

3 kommenttia:

 1. Moikka! Oletteko jo käyttäneet takkaa? Meillä on samanlainen ja on ollut ongelmia vedon kanssa vaikka korvausilma tulee ulkoa. Luukut nokeentuu helpolla..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin, ensimmäinen koepoltto tehty. Pistimme ohjeen mukaan vain muutaman pienen halon palamaan. Täytyy sanoa, että mietin siinä luukun vieressä, että milloin tämä filmi alkaa alusta... en nimittäin haistanut mitään. Nykyisen puuhellamme kanssa lämmittäessä sitä on tottunut jatkuviin tuhkaluukkutemppuihin ja savun pölläytyksiin. Nyt tuntui siltä, että katseli vain jotain tulen virtuaalinäytöstä, koska pienintäkään savun häivähdystä en tuntenut nenässäni! Hassua! Meillä ei ole vielä ilmastointi käynnissä ja talon ulko-ovet eivät ole vielä tiivistetty. Olen ymmärtänyt, että tämä tuleva "muovipussi-efekti" saattaa tulla vaikuttamaan takan vetoon.
   Luukkujen nokeentumiseen on kuulemma paras keino puhdistaa kostealla rievulla, mikä on dipattu tuhkaan.

   Poista
 2. Hassu sattuma, että kysyt juuri nyt; tänään illalla olisi tarkoitus ensimmäistä kertaa sytyttää... palaan asiaan. :)

  VastaaPoista