sunnuntai 11. syyskuuta 2016

värilämpötila.

Toissaviikolla palaveerasimme sähkömiehemme kanssa ja saimme kotiläksyjä, jotka meille päättämättömille tuottavat aina harmaita hiuksia... Päättämislistalla kiinteät valaisimet ja kiuastyyppi. Kiinteät valaisimet nyt ehkä eniten kauhistuttavat monimuotoisuudellaan. Vaikka näkisitkin esimerkkivaloja kädessäsi (kiitos tästäkin sähkömiehellemme, joka niitä meille laatikollisen hankki), on silti vaikeaa yrittää hahmottaa minkälaisilla ominaisuuksilla ne näyttävät minkäkinlaiselta siellä tulevassa ympäristössään. Sytyttelimme esimerkkispotteja tässä meidän nykyisen mökkimme keittiössä, jonka seinäpintaa peittää mäntypaneeli ja sävyt ovat muutoinkin toisenlaiset kuin tulevassa. Asioita, jotka vaikuttavat valintaan ja lopputulokseen:

  • valon väri
  • valon teho / voimakkuus
  • himmennettävyys
  • energiatehokkuus
  • ulkonäkö
  • hinta
Haluaisin tuonne 3000:n ja 4000:n väliin... (kuva kucrut.tk)

Valon värin osalta olemme nyt pallotelleet mielessämme sitä, että tuleeko sävy olemaan 3000 vai 4000 K... En oikeastaan edes tiedä kumpaa pidän pahempana; liian keltaista vai liian sinistä valoa. Sanotaan, että mikäli aikoo käyttää sisutuksessa paljon lämpimiä sävyjä, kannattaa taipua 3000 puoleen. Uskoakseni meillä tulee olemaan melko viileitä sävyjä maustettuna väripisteillä. Mielelläni ottaisin lämpötilaksi kompromissin 3500 K, mutta näitä ei juuri ole tarjolla. Päiväaikaan en usko, että 4000:n kanssa tulee ongelmia, mutta iltavalaistusta mietin... Tuolloin voi olla, että kaipaa hieman tunnelmallisempaa ja kodikkaampaa, joksi 3000 K usein koetaan. Ohje on, että eri värisävyjä ei saisi sotkea. Veikkaan kuitenkin, että me tulemme sotkemaan. Tulemme näillä näkymin asentamaan muutamia seinävalaisimia, jotka tulevat omaamaan lämpötilakseen 3000 K ja katon yleisvaloa luovat himmennettävät taas lämpötilakseen 4000 K. 

Tehoa haluamme työhuoneeseen ja kodinhoitohuoneeseen. Työhuoneeseen ajattelimme alunperin loisteputkivalaistusta. Nyt kuitenkin olemme kääntymässä ledpaneelien suuntaan. Paneelien valoa hajottava etulevy miellyttää sekä visuaalisesti että etenkin funktionaalisesti. Himmennettävyyden haluamme oikeastaan jokapuolelle muualle, paitsin saarekkeen päälle, kodinhoitohuoneeseen ja pikkuvessaan. Suunnattavat spotit näillä näkymin asetetaan vain keittiösaarekkeen päälle. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti