lauantai 30. tammikuuta 2016

keittiöhanaa.

Joka kerta keittiöliikkeissä, kun suunnittelijan kysymys kohdistui hanamieltymyksiimme, kohtasimme samaa kummastusta, kun Jii totesi suoralta kädeltä sen enempää selittelemättä, että: "ei Oraksen hanaa" ja minä tuolilla kiemurrellessani ähisin, että: "hanasta ei sitten ole harmainta haisuakaan". Tämä siksi, että en ole koskaan kohdannut keittiöhanaa, jonka kohdalla olisin sanonut, että: "tämä se on" tai edes, että: "voi, miten hieno hana". Suunnittelijan kysyessä en osannut edes määritellä, että onko tyyli L-hana, J-hana vai jokin sellainen ylimuotoiltu ja valoin varusteltu, joka näyttää tieteiselokuvassa avaruusaluksen ohjaimelta.

Joku ehkä ajattelee, että onko tuo nyt niin tarkkaa? Eikö riitä, että on edes sinne päin? No itse ajattelen, että hana on oikeastaan ainoa asia, mitä saarekkeesta ja oikeastaan koko keittiöstä varsinaisesti pilkistää esille. Minusta sillä on keittiössä kohtalaisen keskeinen visuaalinen rooli.

Nyt olen tehnyt läksyjä. Olen tuntikausia loikkinut Pinterestin ja Googlen väliä ja luulen minulla olevan nyt käsitys mitä kohden etenemme. Vahvempi tunne on muodosta, väristä hieman hatarampi.
kuva: pinterest.com
Kuvassa on Arne Jacobsenin suunnittelema Vola KV1, joka hintansa puolesta on ulottumattomissa, mutta jonka muoto saa minun puolestani lähteä ohjaamaan meitä kohden sitä oikeaa. Värit, joiden välillä olen pallotellut: musta, valkoinen ja kromi. Muodon osalta siinä on minusta kaikki oikein. Mikään kohta ei häiritse, kumma kyllä edes ei tuo kaulus.

Se on sitten toinen juttu, että onko mahdollista löytää Suomessa tyyppihyväksytty musta tai valkoinen hana, joka noudattaa samaa muotokieltä, mutta ei ole hinnaltaan aivan samaa luokkaa Volan kanssa... Yksi mikä voisi olla, on Niviton Rhythm:
kuva: nivito.fi
Mutta selvittelyjeni mukaan Niviton hanat eivät ole Suomessa tyyppihyväksyttyjä. Höh! Musta hana on mahdollista saada J-putkella, esim. tämä Tapwellin hana.
Ringo RIN 184 (kuva: tapwell.se)

Jos taas haluan muodon olevan lähellä Volaa ja Niviton vastaavaa, ei enää mustaa tahdo löytyäkään. Voihan! Jos nyt pitäisi päättää, en osaisi muodon ja värin välillä valita. Jos väristä luopuisin ja menisimme kromilla, vaihtoehtoja olisikin useita; Tapwellin Stick, Grohen Minta ja hieman edellisten muodosta poiketen Axorin Citterio M.
Axox Citterio M. kuva: hansgrohe.com
Tapwell Stick. kuva: tapwell.fiGrohe Minta. kuva: reuter-shop.com


2 kommenttia:

  1. Ihan samoja mietin parasta-aikaa. Olen jättänyt meidän hanoista sokeriksi pohjalle tuon keittiöhanan. Ottaisin Volan, mutta se on niin pirun kallis. Näistä ääni Mintalle ja tappwellille. Tappwellissä on apk-venttiili, siitä plussaa. Jään seuraamaan blogiasi. Löysin tänne googlehaun kautta.

    VastaaPoista
  2. Nivito vastasi minulle että he ovat "VA godkända", heillä on siis tällainen sertifiointi. http://nivito.com/upload/VA-godkendte.produkter.nivito.02.05.2019.pdf

    VastaaPoista